Webinář 3. Kontrolní hlášení a přiznání k DPH

Změněno dne Fri, 12 Jan 2024 v 12:05 PM

Návod na kontrolní hlášení a přiznání k DPH.







Textový přepis webináře:

Dobrý den, vítám vás u třetího webináře. Dnes na téma kontrolní hlášení a přehled DPH. Problematiku si ukážeme tady v mnou připravené společnosti na měsíci říjen. Mám tady připravené faktury vydané Jedna je už teda spadá do listopadu, ta se v tom přehledu neukáže. Pak tady mám jednu, která není zaúčtovaná.


Hnedka si vzápětí ukážeme, co to znamená pro přehled DPH. Pak tady mám faktury přijaté, až na jednu, která spadá taky do listopadu, tak se všechny promítnou do přehledu DPH nebo kontrolního hlášení. nyní v sekci reporty už se dostaneme k vlastní problematice dnešního webináře a to je  přehled DPH a kontrolní hlášení.


Začneme tím přehledem DPH. Tento report slouží pro kontrolu a ukážeme si v něm na co koukat. Vygeneruji si ho teda za ten říjen, který se nás nyní týká. A tady v tabulce nyní je souhrn toho, co vlastně budu podávat. Vidíte tady na konci ten samotný výpočet, který vás vlastně nejvíc zajímá, a kolik potom odvedete na té dani.


A tady v této tabulce by bylo vhodné, abyste se zaměřili na řádek bez DPH a zkontrolovali si, zda v těch sloupečcích jsou všude nuly, A zda se teda skutečně jde o plnění bez DPH. Pokud byste tady měli jiné číslo než 0, znamená to, že máte pravděpodobně něco špatně zaúčtování. Tak, nyní si vygenerujeme samotné přiznání k DPH za měsíc říjen, já tady doplním


Které je o mě a mému vztahu k firmě. Tak uložíme datový soubor. Stáhl se nám XML soubor, který už je teď v tu chvíli připraven k odeslání na finanční úřad. Nicméně, vhodná technika je taková, abyste si ten soubor ještě zkontrolovali na portálu daneelektronicky.cz Toto je portál přímo od Ministerstva financí, na úvodní stránce zvolte Elektronická podání pro finanční zprávu.


Tady na této obrazovce načtěte souboru, jde o EPO 2. Vybereme soubor, který jsme si vygenerovali před chvilkou v iÚčtu, otevřeme a načteme ho.


V tuto chvíli je tady protokol chyb, na který si klikneme a vidíme, že je tady něco, co by ještě potřebovalo trošičku doladit. Začneme datumem. Tady to hlásí, že podáváme za říjen, tím pádem bychom měli podat tady tento přehled do 25. následujícího měsíce, v tomto případě tedy listopadu. Tak by to mělo být správně.


Když chcete přistoupit k další chybě, která tam byla, tak opět protokol chyb. Zbývá nám tady ta poslední  a tady jde jenom o doplnění. Části obce, opět protokol chyb. Teď už je to všechno v pořádku. Dáme zpět. A dalším naším doporučením je udělat si úplný opis k tisku. Což znamená, že si stáhnete vyplněný formulář, který si následně právě můžete vytisknout, založit někam do šanonu, případně v elektronické podobě takhle archivovat.


A dalším, co uděláme na tomto portále, je, že uložíme to zkontrolované XML k podání přes datovou schránku. Tady vám to potom píše i adresu té datové schránky podle finančního úřadu, kam spadáte. Zvolíte uložit na disk, opět se stáhne to XML soubor, který vlastně můžete posílat přímo z toho iúčta, v tomto případě, ale vzhledem k tomu, že jsme ho ještě doplňovali na základě kontroly, tak pošleme tady tento soubor.


Ještě jsem vám chtěl ukázat, jak se projeví to zaúčtování faktury. Tak tady vidíte, že V tuto chvíli je vlastní daňová povinnost 1470 Kč. 

tedy tu fakturu, ještě se podíváme, ať víme přesně, DPH je na této faktuře 1168 Kč. Zaúčtuji a když nyní obnovím ten přehled, Tak se mi to hloub přesně o rozdíl té faktury a tady se mi taky zobrazila a šestka to je, je to tak? Ano, tak to znamená zaúčtování faktury, samozřejmě nevztahuje se to jenom na přehledy pro DPH, vztahuje se to na všechny ostatní reporty, nicméně dokud faktura není zaúčtovaná, tak pro účetnictví prakticky neexistuje.


Nyní můžeme přistoupit k dalšímu, a to je kontrolní hlášení. Ten postup je podobný, opět si vygenerujeme přehled v rámci iÚčta pro kontrolu. Opět za říjen. A tady na této obrazovce vás bude nejvíce asi zajímat sekce B2, což znamená plnění na 10 000. A tady by vždy mělo být uvedeno externí číslo dokladu.


Vidíte, že my ho tady nyní nemáme. Opět si ukážeme, co to znamená. Přistoupíme tedy k vygenerování opět XML souboru, který budeme posílat na finanční úřad za měsíc říjen. Opět tady doplním.


Požadované údaje a uložím datový soubor. Vidíte už, že tentokrát už to máme včetně té zaúčtované faktury. A postup následující je opět stejný. daneelektronicky.cz Elektronická podání pro finanční zprávu na čtení ze souboru EPO2. A vybereme soubor s kontrolním hlášením. Načteme ho.


Tak. A vidíte, že tady máme nějakou opět chybu. Zvolíme Úprava ve formuláři. Tady opět klikneme na protokol chyb, který se v tuto chvíli aktivní a je proklikávací, takže když teď kliknete na ten řádek, tak vás to rovnou pošle na tu obrazovku, kde je ta chyba. A vidíte, že přesně jak jsem říkal před chvilkou, chybí nám tady externí číslo toho dokladu.


To znamená, že byste tady měli doplnit, jak se ta faktura jmenuje... Vlastně jaké je číslo té faktury od toho dodavatele, tak v tomto případě bude třeba, já nevím, o 2017, 123. Protokol chyb a ty další chyby už jsou potom opět stejné, jako jsme předtím řešili v přehledu pro DPH, takže opět do 25. se podává následujícího měsíce a opět nám tady zbývá Upřesnit obec, protokol chyb, bez chyb, vidíte, krásný čistý formulář.


Tak, opět doporučujeme stáhnout si úplný opis, což je opět vyplněný formulář. V tomto případě ve formátu PDF, uložíme k vytisknutí archivaci někde v elektronickém úložišti zpět, protože opět jsme něco doplňovali. Vhodný postup je samozřejmě potom si u té faktury přijaté, které si dotýká to externí číslo doplnit také v účetnictví, to by byl ještě lepší přístup.


Tak, teď to máme stejně 1, 2, 3. Uložit a když bychom nyní obnovili tenhle přehled, tak vidíte, že už tady to číslo je, tím pádem by se i přeneslo do toho XML, které potom odesílá té státní zprávy. Nicméně, my jsme ho doplňovali až tady, takže opět uložíme pro odeslání datovou schránkou, uložíme na disk. A potom tento soubor můžete poslat prostřednictvím datové schránky, je tady uvedena adresa toho finančního úřadu, kam budete posílat.


A to je vlastně v kostce všechno. Podívám se, jestli jsem vám nechtěl sdílet něco zajímavého. My si myslíme, že ne. Pokud by vás k této problematice cokoliv dalšího zajímalo, tak určitě jsme vám k dispozici. Můžete komentovat video, nebo tady v aplikaci na straně je tlačítko podpory, kde nám můžete zanechat vzkaz nebo dotaz.


Stejně tak nám můžete napsat přímo na e-mail. Máme taky poradnu na Facebooku. Kde si můžete radit vzájemně. Máme YouTube kanál, na kterém nás právě sledujete, kde jsou i jiné videonávody, případně se můžete podívat na starší díly našich webinářů. Já vám děkuji za pozornost a těším se zase u příštího webináře.


Mějte se pěkně.




Podívejte se na další tipy na používání naší aplikace.

Odebírejte náš kanál: https://goo.gl/ZpqcX9
Výuková videa naleznete https://goo.gl/QrJQnN
Pravidelné webináře tady: https://goo.gl/BRS4p9


Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit