Webinář 4. Představení služby Make.com (dříve Integromat) - snadná integrace do iÚčta

Změněno dne Tue, 06 Feb 2024 v 06:06 PM

Základy práce s Integromatem. Snadné a rychlé importy a exporty dat.



Textový přepis webináře:

Dobrý den, mé jméno je Václav Pospíšil a dnes bych vám chtěl ukázat propojení iÚčto prostřednictvím služby make.com (dříve Integromat) s dalšími aplikacemi. Často se nás uživatelé ptají, jak jednoduše naimportovat kontakty. Tak přesně to si dnes ukážeme. Začnete tím, že se přihlásíte do iÚčto, v sekci nastavení teďka


nově najdete novou položku a to je propojení s aplikací prostřednictvím služby make.com (dříve Integromat), když na to kliknete, Otevře se vám aplikace make.com (dříve Integromat) a v ní se, pokud ještě nejste, tak se zaregistrujete. V případě, že již jako já registrovaní jste, tak se jenom přihlásíte, pardon, musím například šlo na cíl obrazovku, přihlásit se, přihlásit se přes Google.


Takhle vypadá potřeba make.com (dříve Integromat) a nás tady teďka bude zajímat Přidání nového scénáře. S tím těchto scénářů právě spojujete ty aplikace a docílíte přenosu dat. Ukážeme si nejprve, jak naimportovat kontakty do iÚčto. Základem je, že budeme mít připravenou tabulku, Z kontakty. Já už jsem si tady jednu připravil.


Je důležité, aby ta tabulka měla hlavičku. Hlavičkou se myslí první řádek, kde jsou pojmenovány informace, které v těch sloupečcích jsou. Já tady mám připravené ty, které jsou povinné pro ten import. Nicméně A to potom v praxi, když to budete zkoušet, tak vám to tam ukáže, že bez některých informací to prostě naimportovat nepůjde.


Tak, začneme teda vytvářet ten scénář. Zase ještě jednou vrátím tady v make.com (dříve Integromat). Scénáře, druhá položka, vytvořit nový scénář. Najdeme si tedy jí iÚčto mezi aplikacemi. A chceme to spojovat s Google tabulkou, tak si tady ještě najdeme Google tabulky, dáme pokračovat. Tady už teďka mám obě ty aplikace předpřipravené, pokud by mi něco scházelo, není problém ještě potom přidat nějakou další aplikaci.


Když chceme importovat z Google, tak začneme tedy Google tabulkou. A já tady zvolím sledovat list, tímto se může automaticky vždycky kontrolovat, jestli tam třeba nepřebyl řádek a teďka v tuhle chvíli já tady nemám ještě přidáno žádné spojení s mým Google účtem. To udělám tak, že tady kliknu na tlačítko Přidat, pojmenuju si to spojení Tak v tomto případě je to můj Gmail, tak to třeba pojmenuji jako Gmail a dám pokračovat.


Tak v tuhle chvíli, já vám to ukážu, přidám okno, abyste ho viděli. Tak v tuhle chvíli, poměrně chce Google účet představit. Potvrzení, že opravdu se chci že chci tyto aplikace propojit a jaká oprávnění vlastně poměrně ta aplikace make.com (dříve Integromat) potřebuje. Takže povolím službu make.com (dříve Integromat), aby se mohla koukat do mého Google disku.


Samozřejmě na mnou zvolená data a vidíte, že už se mi tady to propojení Vytvořilo a já si teďka vyberu soubor. Já tady mám pouze jediný soubor, proto tady se mi rovnou načetl. Je to soubor zákazníci. Je to v listu 1. Tady si můžu potom nastavit maximální počet výsledků, který chci, aby se mi vracel v rámci jednoho teda toho načtení.


Protože tam ty kontakty mám 4, tak to nastavím, já nevím, na 5. Tak. Teď se mi to ptá, kde chci vlastně začít, jestli od nějakého řádku nebo chci to naimportovat všechno. Zrovna k tomu, že jde o první import a pak by se to třeba pouštělo v pravidelných intervalech, tak já v tuhle chvíli chci naimportovat všechny řádky.


Tímto mám nastaveno spojení s Google tabulkou, ze které budu číst data a je potřeba přidat teď na druhé straně i účto. Takže vyberu iÚčto a jde mi o zákazníky, takže si to tady vyfiltruji podle zákazníků a chci vytvořit zákazníka. Opět tady bude potřeba přidat propojení na aplikaci e-účto. Takže já tady kliknu na přidat a v tuto chvíli je potřeba vložit API klíč iÚčto.


Vrátím se do iÚčta. API klíč najdete opět v nastavení, tady dole je nastavení API a pokud nemáte, tak dáte vygenerovat klíč. Pokud už máte, tak ho stačí jenom takto zkopírovat. Já tady mám více firm, takže jsou tam vidět všechny mé profily. Jsme ve firmě Webinar Test, takže já si vybírám klíč k firmě Webinar Test.


Teď tedy vložím tento klíč do make.com (dříve Integromat) a obě aplikace se mi propojí. Teďka tady jsou políčka, která se budou importovat do iÚčto a já je potřebuju spárovat s tou Google tabulkou. Už se mi to tady nabízí, já tady vlastně vidím hlavičku, Když se na to podíváme, název, ulice, město, psč, kód, itch tak přesně takhle to tady název, ulice, město, psače, kód, zemi, itch s tím, že tady jsou ještě navíc nějaká data z přímo z té Google tabulky třeba po řadí řádků, to by mohlo v některých situacích být zajímavé pro někoho tak, teď teda napáruji ty políčka jméno zákazníka, to znamená v mém případě je to Sloupeček název, ulice, ulice, město je město a tak dál, už jenom jednoduše.


Tady to takhle proklikám, mám tady i ditch, není tady vidět itch, itch jo je totiž až v pokročilých volbách, protože to není v zásadě povinný parametr. Takže já si tady ještě rozkryju itch, stejně tak se mi tady teďka rozkryly další políčka, jako je třeba e-mail nebo telefon. Tak pokud máte tyto informace, nebo číslo účtů bankovního preferenového metodu platby, tady ještě zvolím.


A tím mám teďka propojeno, mám propojenou Google tabulku s e-účtem. A když dám OK, tak mám připraveno, Připraven import. Ukážeme si to na stavu ještě před tím importem. Vidíte, že tady mám v tuto chvíli čtyři kontakty zákazníků. Tady v tabulce mám další nové čtyři, to znamená, že když to teďka spustíme ten scénář, tak by jim mělo být celkově osm v iÚčto.


Vyzkoušíme to. Tady je takové velké tlačítko Play, tak na to stačí kliknout. A už by to mělo všechno běžet. Neběžíme to. Protože s daným IČ existuje jiný záznam. Aha, tak já myslím, že to bude tohleto, ale jistý si tím nejsem. 


A když to takhle pustíte jednou, tak ten začátek je potřeba znovu posunout, takže já vyberu, kde začít a zase neimportuju všechny řádky. Zkusím to znovu. Tak, tak ne. Je možné, že chybí nějaké parametry.


Nic. Máme to bridge.


Tak, nevím, kde byl přesně problém, tím se budu zabývat potom později, každopádně, vypadá to, že to všechno proběhlo, takže si můžu zkontrolovat, co se mi tam načetlo, jméno zákazníka, podle s adresou a já když se teď podívám do iÚčto,


Jo, tak oni se mi předtím načetli a se lhalo to na tom posledním, takže tam mám teďka duplicity, to se omluvám, to mi tady nedopadlo dobře, nevadí, tak si to tady rovnou odstraníme, fajn, tak teď mám teda celkově 8 těch kontaktů, vidíte, že ten průběh může se... Občas člověk potkat s nějakýma problémy, takže je vhodné tohleto dělat úplně na začátku, opravdu.


A při tom zakládání toho účtu případně mít to ověřeno na nějakém testovacím a pak to teprve udělat na ostro. Tak, to byl směr teda z Google tabulky do iÚčto a ukážeme si i směr obráceně. Takže postup je vlastně stejný. Já si tedy otevřu, vytvořím si nový scénář. Tím, že už teďka to mám propojené ty aplikace, tak to bude trošku jednodušší.


Opět vyberu si iÚčto, vyberu si Google tabulky, pokračovat. Tentokrát teda chceme ten směr obráceně, takže začneme v iÚčto. Dám o zákazníky, takže opět si to tady vyfiltruji, zákazníci, vyberu sledování kontaktů, Opět v případě, že třeba byste chtěli ty kontakty načítat automaticky v nějakých intervalech.


Limit je 10 pro tento test a vidíte, že už tady mám i přípravu, že už tady je k dispozici připojení do iÚčto, takže už nemusím jim zadávat, potvrdím pouze a opět vybírám, kde se začne. Budu chtít opět všechny, dám OK, já si to tady Smažu, ať to mám čisté a ať se můžete podívat, jak to tam hezky přebylo.


Dále potřebuju v tomto případě ještě načíst nějaké další informace, protože to sledování těch kontaktů vrací jenom základní údaje, ale já jich potřebuju víc, takže si ještě doplním


Tady zákazníci detail, aby mi to vrátilo veškerá data o tom zákazníkovi. A já si to teďka vlastně spojím s tím prvním krokem, prostřednictvím jde zákazníka. Abych to teda shrnul, tak já vlastně v tom prvním kroku načtu základní seznam, včetně těch identifikátorů toho zákazníka a v tom druhém kroku k ním načtu na základě právě toho již dříve získaného ID další informace, které teda teďka v posledním kroku zapíšu přidat řádek, zapíšu do tabulky v kůlu  A ten postup je teď úplně stejný jako předtím v tom prvním scénáři.


To znamená, potřebuji si právě na základě opět hlavičky, která je tady v tom souboru Google, napojit ty pole, která se mi načítají z iÚčto. Takže v tomto případě jde o jméno zákazníka, pardon, ulici, město, PSČ, kout země a tak dále je tady.


Vidíte, že je tady jenom tolik možností, kolik je jich v té tabulce, v té hlavičce, v těch sloupečků pojmenovaných. To znamená, když vám tady něco bude chybět, tak musíte v tom případě tady do té tabulky doplnit nějaký sloupeček, aby jste ho měli kam přiřadit. Takže já tady v tuhle chvíli mám teda jenom těch těch, já nevím, pár sloupečků, co jsem tam měl uvedeno.


Ještě tady informaci o metodě platby třeba. Preferovaná metoda platby, tak. Dám OK. A tím mám opět připravený scénář. Ukážeme si, tady je tabulka prázdná, já na to teďka pustím, doufám, že tentokrát to proběhne bez problémů, a už se mi tady načítají, a vidíte, že už se mi tady dokonce přeneste všechny. Tak tímto jsem byl schopen dostat naopak z iÚčto do tabulky všechny kontakty.


Jenom ještě pro pokročilé uživatele, Kdyby vás zajímalo něco podrobnějšího k našemu API, tak opět v nastavení je tady odkaz na technickou dokumentaci, kde si můžete pročíst všechno o parametrech, které se dají právě prostřednictvím API přinášet a o metodách, které naše API umožňuje. Snažili jsme se do make.com (dříve Integromat) dát všechny ty metody, které umíme, Kdyby se činnou náhodou objevilo něco, co by vám nefungovalo správně, tak nám napište, my vám rádi poradíme.


Případně je možné, že tam třeba v tom make.com (dříve Integromat) jsme něco špatně zadali a přehlédli jsme to, takže to určitě opravíme. Na závěr ještě si ukážeme, protože naše ambice na dnešní webinář byly trošku větší, ale toho času není tolik. Tak a ještě vám ukážu export seznamů faktur a to vezmeme úplně od začátku, protože na tu tabulku připravenou nemám, takže si přidám novou tabulku, kterou pojmenuju seznam faktur a jak jsem říkal, ta hlavička, bez ní se to tam nemá kam napojit, to znamená, že já si tady dám Číslo faktury.


Budu načítat faktury vydané, to znamená, že tady bude zákazník a jeho zákazník a jeho název. Dále adresa a třeba celková částka.


Ten postup na straně make.com (Integromat) je zase stejný, to znamená dám vytvořit nový scénář, vyhledám aplikace, které chci použít pro ten scénář. Tabulky, druhý, a vzhledem k tomu, že chci s iÚčto, tak začínám s iÚčto. Vyfiltruji si faktury vydané a tady vyberu sledování dokladů. To sledování vlastně opět vrací jenom nějaký základ a pokud chcete dopárovat další informace k té faktuře, Je potřeba tam ještě přidat potom stejně jako u toho zákazníka další krok.


Teďka se tady ptá, kde začít. V případě, že ty faktury načítáte v nějakých intervalech, tak můžete začít od teďka, budou se ale tam přidávat ty nové. Případně, stejně jako v mém případě, tady to dáme od nějakého specifického data, já zvolím 1. leden.  Případně je možné importovat všechny, anebo vybrat ručně.


Tím jsem teda v tom prvním kroku získal seznam těch faktur, včetně ID té faktury. To znamená, že já teďka potřebuji doplnit detailní informace faktury, vydané detail dokladu, prostřednictvím čeho se mi to spojí. I když vidím, že tady v tomto případě bych se možná i bez tohoto detailu obešel, nicméně, ať je to kompletní, tak to uděláme včetně tohoto mezikroku.


Posledním krokem jsou Google tabulky a budeme přidávat řádek spojení s Gmailem a teďka už, protože tam mám těch souborů víc, tak jsem je nevybral automaticky, vyberu ten soubor seznam faktur, načtou se mi hlavička z toho souboru a já opět budu párovat s tím, co jsem v těch předchozích krocích v těch datech získal.


Tak budu párovat do té Google tabulky. Číslo dokladů, číslo faktury, zákazník, tedy dáme jméno, adresa. Tady si ukážeme, jak to jde hezky spojovat. Když to teda tady objevím, neobjevím, neobjevím, provozovna, ne. Tak já tady nevidím teďka adresu toho zákazníka. Nicméně je možný spojit více informací do jednoho řádku, takže já si teda dám třeba ičo, čárka, dič, tak to se mi to všechno načte do toho jednoho sloupečku.


Celková částka z DPH je poslední informace, kterou chci přenést do tabulky. Potvrdím a spustím.


Přenesli jsme tři faktury, podíváme se, co tady vidím.


Uvidíte, že i tak, jak jsem to zadal tady u té adresy, jak jsem tam spojil ty dvě políčka, tak úplně stejným způsobem, přesně tak, jak tady je čárka mezera, tak stejným způsobem se mi to přeneslo i sem do této dvůlky.


Toto by bylo pro dnešek ohledně make.com (dříve Integromat) vše. Ukážeme si určitě ještě příště obrácený směr, co se týče těch faktur, protože to je další oblast, na kterou se nás často ptáte.  Já se pokusím taky si připravit i slíbený vlastní vzhled faktury, který se do té tabulky bude načítat. Nicméně, buď na to uděláme další webinář, nebo zveřejníme samostatné výukové video.


Každopádně nás nezapomeňte sledovat na našich sociálních sítích, na YouTube, na Facebooku máme poradnu, kde se nám můžete ptát. A kdyby jste s čímkoliv potřebovali poradit, tak v naší aplikaci tady na boku je tlačítko podpory, kterým nám můžete přes hledná můžete napsat. Ptát se nás na cokoliv ohledně aplikace iÚčto, nebo případně třeba integrace s make.com (dříve Integromat)em.




Podívejte se na další tipy na používání naší aplikace.

Odebírejte náš kanál: https://goo.gl/ZpqcX9
Výuková videa naleznete https://goo.gl/QrJQnN
Pravidelné webináře tady: https://goo.gl/BRS4p9

Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit