Platební brána Shoptet pay – snadný import výpisů do účetnictví

Změněno dne Fri, 28 Jul 2023 v 11:14 AM

Jak importovat pohyby z Shoptet pay do iÚčta?

 

Provozujete-li e-shop a přijímáte online platby nebo platby kartou a používáte platební bránu, musíte následně jednotlivé platby zaúčtovat. V případě velkého počtu online plateb se jedná se o poměrně časově náročnou operaci.


Pokud používáte platební bránu Shoptetpay, využijte možnosti importu pohybů pro snadné párování plateb. Platební brána Shoptetpay je díky dobrým cenám, snadné integraci i provozu oblíbenou volbou.


Přidání bankovního účtu

Nejdříve je potřeba vytvořit bankovní účet. Číslo účtu se musí rovnat Identifikátoru účtu, který najdete v administraci v Shoptet Pay -> Výpisy plateb.

 V iÚčtu jděte do Nastavení -> Nastavení bankovních účtů -> Přidat bankovní účet


Vyplňte název účtu, Název banky bude <jiná banka> a číslo účtu vyplňte z Výpisu plateb. Měnu účtu vyberte dle měny, kterou chcete importovat. Poté klikněte na Uložit.

V seznamu uvidíte přidaný bankovní účet.


Vložení ABO výpisu

Klikněte na Platby -> Nový import.

 

Vyberte soubor a klikněte na Ostatní údaje.

Vyberte účet, který jste vytvořili. Typ importu je GPC formát. Následně klikněte na Importovat.

Klikněte na Zkontrolováno, naimportovat.

V Přehledu vidíte neimportované položky z výpisu.

Účtování pohybů Nyní máte naimportované pohyby, ale tyto se ještě musí zpracovat a zaúčtovat. iÚčto umí pohyby automaticky spárovat s doklady za předpokladu že:

  1. Doklad (faktura, dobropis) ještě není plně uhrazen. Pokud je doklad již v celé výši uhrazen, nelze na něj pohyby párovat ani ručně (viz dále).
  2. Shoduje se variabilní symbol (VS) a částka.

Takto spárované pohyby lze hromadně zaúčtovat a vytvořit tak doklady plateb. POZOR: Dokud nejsou pohyby zaúčtované (tedy nemají zelené kolečko a odkaz na doklad platby), nejsou nijak v účetnictví zohledňovány!



Může se také stát, že některé pohyby se automaticky nespárují, protože například nesedí variabilní symbol. V takovém případě je nutné pohyb otevřít a ručně vybrat doklad, který tato platba hradí. Je to snadné, stačí do pole Faktury začít psát číslo dokladu, IČ protistrany, nebo variabilní symbol a začne se vám napovídat seznam dosud neuhrazených dokladů, které tento údaj obsahují. Takto je možné napárovat i několik dokladů současně. Při zaúčtování se pak uloží každá platba samostatně až do výše hrazeného dokladu.


Nyní již jen stačí kliknout na tlačítko Zaúčtovat.

Máte zájem o vedení účetnictví nebo daňové evidence? Vyplňte krátký dotazník a rádi vám vypracujeme individuální nezávaznou nabídku.

Potřebujete s něčím pomoci nebo poradit?

Víme, že pro mnohé z vás je hlavním úskalím podnikání následné vedení účetnictví pro e-shop, proto také nabízíme vytvoření metodiky účtování pro jednotlivé firmy, kontrolu vedení účetnictví a přípravu dokumentů pro státní správu a také možnost kompletního vedení účetnictví z naší strany. V případě vašeho zájmu nás tedy neváhejte kontaktovat, obratem se vám ozveme.


Podívejte se na další tipy na používání naší aplikace.

Odebírejte náš kanál: https://goo.gl/ZpqcX9
Výuková videa naleznete https://goo.gl/QrJQnN
Pravidelné webináře tady: https://goo.gl/BRS4p9





Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit