Proč musím doplácet předplatné za předchozí období a jak se tomu vyhnout?

Změněno dne Tue, 09 Jan 2024 v 11:44 AM

Pokud již měsíc běží je nutné ho doplatit a pak zaplatit další měsíc. Bohužel jinak to není možné. Účetnictví vnímáme jako průběžnou věc a měsíční platby mají pouze umožnit podnikatelům rozložit náklad na jednotlivé měsíce, aby nemuseli platit jednorázově.


Vysvětlení a možná řešení:


1. Doplacení předplatného za předchozí období: iÚčto vnímá účetnictví jako průběžnou službu a měsíční platby jsou nastaveny tak, aby umožnily podnikatelům rozložit náklady. Pokud je služba dlouhodobě nevyužívána, je nutné nejprve doplatit za toto neaktivní období před pokračováním ve využívání služby ve stejné firmě.

Viz všeobecné obchodní podmínky:
5. Práva a povinnosti Provozovatele
5.1 Provozovatel se zavazuje uchovávat účetní doklady a údaje, které Uživatel uloží do Aplikace, nejméně po dobu 5 let a umožnit v případě doplacení předplatného dodatečnou úpravu a zpracování těchto účetních dokladů a údajů.


2. Alternativa - založení nové firmy: V případě, že je pro Vás ekonomicky nevýhodné pokračovat s používáním stejného firemního účtu, například kvůli dlouhodobé neaktivitě, doporučuje iÚčto založit novou firmu pod stejným uživatelským účtem a začít znovu "od nuly". Toto řešení Vám umožní vyhnout se doplácení za celé neaktivní období. Při této volbě je však nutné počítat se ztrátou historických dat, které však můžete exportovat ze staré firmy a importovat do nové.

Přidání další firmy


3. Ukončení předplatného aplikace: Pokud se rozhodnete předplatné úplně ukončit, nevyžaduje to žádné zvláštní kroky. Vaše data zůstanou na serveru iÚčto po dobu minimálně 5 let a budou k dispozici pro bezplatné prohlížení. V případě, že si v budoucnu přejete předplatné obnovit, budete mít možnost opět upravovat a zpracovávat svá účetní data, je však třeba doplatit předchozí období.

Jak ukončit předplatné aplikace?

4. Smazání firmy: Máte také možnost smazat Vaši firmu v iÚčto. Tato akce je nevratná a způsobí trvalou ztrátu všech dat spojených s touto firmou. Je důležité, aby jste si předem stáhli veškerá potřebná data.

Jak smazat firmu?


Doufáme, že tyto informace Vám poskytují jasný přehled o možnostech a postupech vzhledem k Vaší situaci. Pokud máte další dotazy nebo potřebujete další asistenci, neváhejte nás kontaktovat.



Jedinou nevýhodou tohoto řešení je ztráta historických dat. Pokud potřebujete zachovat seznamy zákazníků a dodavatelů, můžete je nejdříve exportovat ze staré firmy a poté importovat do nové přes tlačítko Export seznamu a import z Excelu.



Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit