Jak účtovat příjmy a poplatky z platební brány

Změněno dne Wed, 18 May 2022 v 11:54 AM

Častý dotaz našich uživatelů je jak účtovat příjmy a poplatky z platební brány. Příjmy z vystavených faktur, které jsou placené skrze platební brány (PayPal, GoPay, PayU a další), nepřicházejí po jedné na bankovní účet, ale jednorázově větší částka, která obsahuje úhrady více faktur.

K přesunu peněz z účtu platební brány na váš bankovní účet dochází po skončení zvoleného zúčtovacího období. Na výpisu dané platební brány jsou rozepsané detaily jednotlivých úhrad faktur, které jsou roztříděné podle platebních metod. Celkový příjem je ale vždy ponížen o poplatky, které si platební brána strhává.

Úhrady faktur můžete spárovat podle tohoto výpisu tak, že v jednom bankovním výdeji spárujete větší počet faktur, které náleží do daného období, a to v částkách bez odečtení poplatků. Celková částka spárovaných zaplacených faktur tak nebude odpovídat s částkou, která vám přišla na účet. Tato částka bude vyšší, protože nebude ponížená o poplatky – viz dále.

Poplatky jsou vyčíslené ve výpisu platební brány a musíte je ručně zadat přes záložku – “Banka výdej” jako uhrazené poplatky. Typ účetní položky – „Poplatky banka“.

Máte zájem o vedení účetnictví nebo daňové evidence? Vyplňte krátký dotazník a rádi vám vypracujeme individuální nezávaznou nabídku.

Potřebujete s něčím pomoci nebo poradit?

Víme, že pro mnohé z vás je hlavním úskalím podnikání následné vedení účetnictví pro e-shop, proto také nabízíme vytvoření metodiky účtování pro jednotlivé firmy, kontrolu vedení účetnictví a přípravu dokumentů pro státní správu a také možnost kompletního vedení účetnictví z naší strany. V případě vašeho zájmu nás tedy neváhejte kontaktovat, obratem se vám ozveme.


Podívejte se na další tipy na používání naší aplikace.

Odebírejte náš kanál: https://goo.gl/ZpqcX9
Výuková videa naleznete https://goo.gl/QrJQnN
Pravidelné webináře tady: https://goo.gl/BRS4p9



Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit