Správný výběr typu DPH při účtování PDP (Přenesená daňová povinnost)

Změněno dne Mon, 24 Apr 2023 v 02:03 PM

V tomto článku se zaměříme na správný výběr typu DPH při účtování přenesené daňové povinnosti (PDP). Typ DPH se musí vybrat dle druhu PDP, aby bylo zajištěno správné zaúčtování a zařazení faktury v kontrolním hlášení.


Příklad: Stavební a montážní práce


Při účtování PDP u stavebních prací je třeba použít typ DPH - Stavební a montážní práce a vybrat správnou sazbu DPH. Po zaúčtování bude DPH vyčísleno na ř. 10, 43, resp. 11, 44 podle sazby. Dále faktura vstoupí do kontrolního hlášení (KH) sekce B1 - kód 4.




Jak správně vybrat typ DPH

V aplikaci iÚčto otevřete položku dokladu, u které chcete nastavit typ DPH.

V poli "Typ DPH" zvolte jeden z nabízených druhů přenesených daňových povinností (např. Stavební a montážní práce).

Vyberte sazbu DPH podle toho, na jakém objektu byly práce provedeny (např. 21% nebo 15%).

Poté zaúčtujte fakturu. DPH bude vyměřeno do ř. 10,43 (sazba 21%) resp. 11,44(sazba 15%) a v kontrolním hlášení (KH) sekce B1.

Další příklady typů DPH:

Pořízení služby z EU: S tímto typem DPH se dopočítá DPH, vykáže se na řádku 5, 43 a faktura se zobrazí v kontrolním hlášení v sekci A2. Sazba DPH bude 0%.


V případě, že zvolíte jeden z typů, bude informace o této skutečnosti automaticky uvedena také ve faktuře. Tímto způsobem zajistíte správné zaúčtování a zařazení faktury v kontrolním hlášení.


Doufáme, že vám tento článek pomohl s pochopením správného výběru typu DPH při účtování přenesené daňové povinnosti. Pokud máte další dotazy nebo potřebujete pomoc, neváhejte se obrátit na naši zákaznickou podporu, která vám ráda pomůže s jakýmkoliv problémem nebo dotazem.



Přejeme vám úspěšné vedení účetnictví a pokud byste potřebovali další pomoc nebo měli dotazy, jsme tu pro vás. Kontaktujte náš tým zákaznické podpory, který vám rád pomůže s jakýmkoliv problémem či otázkou související s aplikací iÚčto.

Děkujeme, že jste si pro správu svého účetnictví zvolili aplikaci iÚčto, a těšíme se na další spolupráci s vámi!

Byl tento článek užitečný?

To je skvělé!

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Je ním líto, že jsme vám nepomohli

Děkujeme Vám za zpětnou vazbu

Dejte nám vědět, jak můžeme tento článek vylepšit!

Vyberte alespoň jeden důvod

Zpětná vazba odeslána

Oceňujeme vaši snahu a pokusíme se článek opravit